Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бургаските музикални празници "Емил Чакъров" започнаха с "Бал с маски"

"Бал с маски" на Бургаската опера
Снимка: Държавна опера - Бургас

Изборът на заглавие, естествено, няма връзка с пандемията от Covid-19, въпреки че всички в трупата на Бургаската опера много са се забавлявали заради съвпадението с наложените мерки срещу разпространението на ковонавируса, по думите на директора на театъра Александър Текелиев-син. В интервю за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" оперният режисьор и ръководител на Държавна опера - Бургас очерта акцентите в програмата на Бургаските музикални празници "Емил Чакъров" 2020 - въпреки че се е наложила промяна в първоначалните планове и няма премиери, избраните заглавия са сравнително малко представяни на сцените в града, има разнообразие в жанрово отношение - опера, балет, оперета и мюзикъл, както и търсене на разнолика публика, включително и детска.

Спектаклите са в Летния театър, където се съблюдават всички необходими мерки за дистанция и дезинфекция.

В афиша не липсват и имена на любимци на бургаската публика: тенорът Камен Чанев - носител на наградата "Емил Чакъров" 2018 - ще бъде в ролята на Манрико от "Трубадур" на Верди на 15 юли. Същата вечер "Музикантът на годината 2017" - сопранът Мария Цветкова-Маджарова - ще направи дебюта си като Леонора, а публиката ще я види и в много други спектакли по време на фестивала. В оперетата "Прилепът" от Йохан Щраус на 28 юли и в мюзикъла "Целуни ме, Кейт" от Коул Портър на 11 август солисти ще бъдат звездите на Музикалния театър в София Еделина Кънева и Марчо Апостолов, а на 1 септември за любителите на смесването на жанровете е срещата с Милица Гладнишка, която ще предизвика бургазлии със заглавието "Да хвърлим операта в джаза".

Кой ще бъде новият носител на наградата "Емил Чакъров" най-вероятно ще научи първо публиката на оперетата "Хубавата Елена" от Жак Офенбах на 25 август. Междувременно трупата на Бургаската опера ще поддържа и "Купон на острова" със специална програма на остров "Света Анастасия".

За всичко това можете да чуете подробности в интервюто с Александър Текелиев-син в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени