Eмисия новини
от 18.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Създават нова структура за баскетболната „А“ група

Снимка: БНР

Българска федерация по баскетбол сключи договор за партньорство със сдружение „Българско баскетболно общество“ . Проектът е за съвместно организиране на първенствата в „А“ група – мъже, през следващите три сезона, съобщи президентът на централата Георги Глушков.

„Заедно с Българското баскетболно общество представяме този вариант на Българска баскетболна лига, който ще допринесе много за завръщането на баскетбола в много центрове в България. Договорът е за три години. Надявам се още в първата година да покажем, че се връщаме заедно в градовете и клубовете с идеята да помогнем и условията да могат да участват. Това е есенцията в този момент. Защото сега е ясно, че икономическата среда не е такава, че да бъдем изключителни оптимисти. Смятам, че в този момент това е начинът да разширим нашата база“, каза президентът на БФБаскетбол Георги Глушков на пресконференцията, на която бе представена новата инициатива на федерацията.


Целта е второто ниво на българския баскетбол да се провежда на регионален принцип, като по този начин ще се разшири неговата география, а разходите на клубовете значително ще се редуцират. Планира се един мач в първенството от есента да струва на всеки от двата клуба по 200 лева, обясни президентът на „Българско баскетболно общество“ Орлин Атанасов.


„Основната цел е да направим така, че да има повече клубове. В момента клубовете са малко и много от тях не работят на ниво мъже. Формата сме заимствали до голяма степен, за да могат да бъдат нещата локално“, сподели Атанасов. „Настоявахме договорът да е за минимум три години. Няма как един бизнес план да успее за една година. Целта на възможността за промоция в Националната баскетболна лига и промоция от Б-група в А група, е да стимулираме отборите да започнат да регистрират клубове, към тях да има школи, и интересът да се повиши. Както един приятел каза – „Във всяка паланка да има отбор и клуб.“ Тогава ще има успехи и за националния отбор“, разясни още Атанасов.


А група ще се провежда в 4 региона – „Запад“ (с условно определен център гр. София), „Център“ (с център гр. Велико Търново), „Юг“ (с център гр. Пловдив) и „Изток“ (с център гр. Варна). Планирано е във всеки от регионите да се включат минимум 8 клуба и по този начин второто ниво на българския баскетбол да се разшири до минимум 32 отбора. За сравнение - през изминалия сезон в А група взеха участие едва 6 състава.

След провеждане на регионалните първенства всяка година ще се организира финален турнир, като шампионът в него ще получава право на промоция в Национална баскетболна лига, ако покрива лицензионните изисквания на БФБаскетбол.

БФБаскетбол и Българското баскетболно общество си сътрудничат за развитието и популяризирането на баскетбола като масов спорт в България от сезон 2016/17 г., като федерацията предоставяше длъжностни лица за мачовете от организираната от ББО Българска баскетболна лига.Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от