Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОП: Кой да се охранява от НСО – да решава само ръководителят му

Лидерите на коалиция „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“ Валери Симеонов и Красимир Каракачанов
Снимка: БГНЕС

Коалиционните партньори на ГЕРБ смятат, че решенията кой да бъде охраняван от НСО извън определените по закон лица трябва да бъдат вземани само от ръководителя на тази служба.

Сега това прави тричленна комисия, в която освен началникът на НСО влизат председателят на ДАНС и главният секретар на МВР.

Вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов заяви: “Обсъжда се, примерно специализираните служби и МВР казват – вип персоната или журналистът Х или гражданинът У са застрашени, но решенията трябва да ги вземе самата служба НСО, защото в края на краищата тя осъществява самата охрана“.

Такава законодателна промяна ще бъде предложена скоро, обяви от своя страна лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Според него президентът Румен Радев не може да прехвърля отговорността за ръководенето на НСО:

“Те са си неговите, той просто проявява вопиюща некомпетентност, непознаване на закона, не знам кой му подготвя речите там и му подготвя справките“, заяви Валери Симеонов в отговор на вчерашното изказване на президента Румен Радев, според когото ресорната парламентарна комисия не контролира добре НСО.

Държавният глава заяви, че тази служба не трябва да охранява почетния председател на ДПС Ахмед Доган и депутата от същата партия Делян Пеевски, но, както се изрази Радев, "Това зависи от изпълнителната власт в лицето на премиера Борисов".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени