Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без инциденти приключи протестът-шествие, блокирал столицата за часове

| обновено на 10.07.20 в 02:36
Снимка: БГНЕС

Докато в сградата на президентството вчера се провеждаше акцията на прокуратурата, демонстранти се събраха пред "Дондуков" 2  в подкрепа на институцията на държавния глава. Протестиращите поискаха оставката на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. По-късно протестът прерасна в шествие в центъра на столицата.
Часове наред центърът на София беше блокиран от протестиращи. Хиляди недоволни искаха оставката на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев.
В демонстрацията се включиха различни опозиционни политически сили и неправителствени организации. Повечето от тях се събраха пред сградата на президентството, Министерския съвет и парламента. Част от гражданите изразиха подкрепата си за държавния глава Румен Радев.

Малко по-късно протестът прерасна в шествие, което мина пред сградата на Съдебната палата, Орлов мост, който беше блокиран за близо час и после към Народното събрание.

Засилено беше полицейското присъствие през цялата вечер в центъра на София, но до инциденти не се стигна. Минути преди 23 часа протестът приключи пред Министерски съвет.

По-рано демонстрация в подкрепа на президентската институция се проведе пред "Дондуков" 2, докато в сградата течеше акцията на прокуратурата. Недоволството беше организирано в социалните мрежи.

„Българската мафия постигна невъзможното – обедини почтените хора срещу себе си. От всички вас зависи да изхвърлим мафията от изпълнителната власт; да изхвърлим мафията от прокуратурата, която използва по свой начин за свой щит и за политически репресии! Не на страха - ще си върнем България. Мутри-вън!“, каза пред събралото се множество президентът Румен Радев. 

В звуковия файл можете да чуете звукова картина, представяща хронологията на протестите.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени