Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите обсъждат правилата за избор на кандидати за председател на КЕВР

Снимка: Ани Петрова - БНР

Очаква се днес Народното събрание да открие нова процедура за предлагане на кандидати и избор на председател на Комисията за енергийно и водно регулиране. В началото на седмицата Пламен Младеновски - единственият кандидат за поста оттегли кандидатурата си.

Пламен Младеновски беше кандидатура на ГЕРБ. За отказа му да участва в процедурата за избор на нов председател на Енергийния регулатор обяви председателят на енергийната парламентарна комисия Валентин Николов от ГЕРБ.

Николов обясни решението на Пламен Младеновски със започната кампания срещу него и с липсата на широка подкрепа:

„След като всички, особено кръгът "Манолова" започнаха злостно да оспорват не неговата експертиза, а това, че едва ли не законът е бил променен заради него и че едва ли не ще бъде послушко, в крайна сметка явно са го демотивирали“.

В проекторешението с новата процедура е предвиден 5-дневен срок за внасяне на кандидатури за председател на Регулатора. До  избора на поста остава Иван Иванов, чийто мандат изтече през април.

Същевременно продължава процедурата за избор на членове на Комисията, като кандидатите ще бъдат изслушани идния вторник в енергийната комисия в Народното събрание.

Днес ще се проведе и редовният парламентарен контрол. В него на въпроси ще отговарят вицепремиерът по икономическата и демографската политика Марияна Николова и още петима министри.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени