Eмисия новини
от 04.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Шарл Мишел предлага въвеждането на нови данъци

Шарл Мишел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел предлага въвеждането на нови данъци върху пластмасата, цифровите дружества и въглеродните емисии, а събраните средства да послужат като собствени приходи на ЕС.

Той представи новите си предложения за бюджета на ЕС и фонда за възстановяване преди първата физическа среща на европейските лидери след пандемията от коронавируса, която ще се приведе през следващата седмица.

Председателят на Европейския съвет предлага 7-годишният бюджет на Общността да бъде 1,074 трилиона евро, а фондът за възстановяване да запази размера си от 750 млрд. евро, както и съотношението 500 млрд. безвъзмездна помощ срещу 250 млрд. заеми.

Ако към тези две пера се добавят договорените 540 млрд. евро от финансовите министри като спасителен пакет за икономиките, общата сума за следващите 7 години става близо 2.4 трилиона евро.

Мишел предлага да се запазят отстъпките за бюджетните вноски за Германия, Нидерландия, Австрия и Швеция.

"Отпускането на средства от европейския бюджет трябва да бъде обвързано с върховенството на закона", категоричен е Мишел:

"Предлагам да се увеличат фондовете за върховенството на закона и ценни проекти чрез допълнително финансиране за европейската прокуратура, както и за програми, свързани с правосъдието със специален фокус върху борбата с дезинформацията и насърчаване плурализма на медиите".

Председателят на Европейския съвет поддържа предложението си от февруари решенията за санкции за злоупотреба с европейските фондове да се вземат в Съвета с квалифицирано мнозинство.

Нова негова идея е създаването на т.нар. резерв "Брекзит" в размер на 5 млрд. евро:

Брекзит е предизвикателство за всички нас. Затова предлагаме да се създаде резерв Брекзит от 5 млрд. евро, който да ни помогне да се справим с непредвидените последствия в най-засегнатите страни членки и сектори“.

Мишел е на мнение, че отпускането на средства от европейския бюджет трябва да бъде обвързано с върховенството на закона.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от