Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредна нощ на протести и насилие в Сърбия

| обновено на 11.07.20 в 10:09
Снимка: ЕПА/БГНЕС Архив

Поредна нощ на протести в Сърбия срещу решението на правителството да върне част от мерките срещу разпространението на коронавируса.

Група радикални протестиращи влязоха в сблъсъци с полицията в столицата Белград. Полицията е задържала най-малко 70 души, има и няколко ранени.

До ескалацията на напрежението се стигна, след като група млади мъже, скандиращи патриотични възгласи, избутаха демонстрантите, които са против насилието, и влязоха в сградата на сръбския парламент.

Полицията използва сълзотворен газ, за да ги отблъсне. След това в продължение на час и половина униформените бяха подложени на обстрел с бутилки, факли и камъни. Има информация и за нападнати репортери, които отразяваха събитията. Основната демонстрация обаче остана мирна през цялото време.

Протестите в Сърбия избухнаха във вторник след като президентът Александър Вучич обяви, че в страната ще бъде въведен полицейски час. Въпреки че отмени решението си, демонстрациите не стихнаха.

Снощи Вучич заяви, че не се притеснява за поста си, а за разпространението на коронавируса от демонстрантите и призова хората да не се поддават на провокации.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени