Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

18 задържани след снощните протести в София

Снимка: БГНЕС

18 души са задържани след снощните протести в столицата. Това съобщиха от Столичната дирекция на полицията. Част от тях са криминално проявени и са познати в полицията с различни престъпления през годините. 

От полицията издирват и други хора, забелязани на камерите. Част от тях са и били разпознати от полицията, тъй като са свързани със спортни агитки и определени фен-клубове на футболни отбори в София. От МВР отказаха да бъдат категорични кои са футболните отбори.

Трима са пострадалите полицаи. Един от тях е в по-тежко състояние, тъй като е бил ударен с бутилка. 

Главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов обясни, че в МВР е имало информация, че става въпрос за платени провокатори, които снощи са били на протестите, като заплащането е било от 40 лева нагоре. 

"Имахме една цел: да не допуснем сблъсък между двата протеста и да не допуснем сблъсък между протестиращи и служители на реда. Те имат указания. Те не искат да пребиват никой, те не искат да задържат никой. Вие видяхте и знаете с какво оборудване разполагаме. Снощи да видяхте оборудван полицай, докато не ги нападнаха? Нима е редно тези момчета да стоят и да бъдат замеряни със стъклени бутилки? Нещото, което не видяхте: те бяха заливани със спирт. Една запалка, какво се случва?"

От полицията очакват и днес да има провокации на протестите в столицата и опити за сблъсъци с полицията, като идеята, според МВР, на провокаторите е да се достигне до пряк сблъсък с полицията, при който да има пострадали. 

По повод протестите в "Росенец" главният секретар на МВР обясни, че полицията е действала по този начин, за да не се допусне пряк сблъсък между представителите на двете политически сили, които са там

Вътрешният министър Младен Маринов допълни, че по разпореждане на премиера всички задържани в случая при "Росенец" са освободени. Освен това, пак по разпореждане на премиера, той ще поиска оставката на директора на Бургаската полиция комисар Радослав Сотиров. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна