Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сачева: Политическият екстремизъм на господин Радев е опасен

Дончев: Президентът поиска цялата власт

Каракачанов: Радев да призове организаторите да не провокират полицията

Социалният министър Деница Сачева, вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на отбраната Красимир Каракачанов на пресконференция в Министерски съвет
Снимка: БГНЕС

„Вероятно очаквате огледална реакция след включването отпреди малко на господин президента. Няма да има огледална реакция! Аз няма да кажа в момента, че правителството иска оставката на президента. Това би ни вкарало в глъбините на още по-тежка институционална криза. Днес заявявам, че българският президент има повече от година до края на мандата си и аз държа той да си изкара мандата. Въпреки всичко! Въпреки че съм несъгласен с голяма част от тезите, които той изразява публично“. 

Това каза на извънреден брифинг вицепремиерът Томислав Дончев. В него участваха и министърът на труда и социалната политика Деница Сачева и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

По-рано, в специално обръщение, президентът поиска оставката на правителството и главния прокурор. 

Дончев направи, по думите си, „кратък превод“ на казаното този следобед от държавния глава: 

„Първо, кога правителството се превърна в мафия? Правителството се превърна в мафия, когато прокуратурата повдигна обвинение към съветниците на господин президента! Като резултат от това - странен, неочакван резултат - правителството се превръща в мафия! И, второ, какво поиска днес президентът? Господин президентът поиска цялата власт! Защото съгласно конституционната процедура следва служебно правителство, без парламент. Напомням на всички, които са забравили, че това правителство е единствената възможна политическа конструкция, която може да се сглоби в това Народно събрание. Като директен превод искането днес означава: „Искам цялата власт в държавата, сега и безконтролно“. 

„Само да допълня, че това върви със споменаването на някаква цел, цели, програма. Ако някой иска цялата власт сега, нека да обясни защо, какво ще направи - ще заповяда на полицията да пусна агитките в Министерския съвет, да набият някой удобен или може би някакви мерки в социалната сфера или икономиката?! Не чухме нищо такова... Искам да призова всички към малко повече мъдрост, особено политиците. Живеем в страна, където бурните емоции се разпалват лесно. Има точка, от която връщането назад е много трудно. Напомням, че Министерският съвет не е на Бойко Борисов, президентството не е на Румен Радев и българската полиция не е на Младен Маринов. Те са на България! Искам да призова всички да пазим държавата, защото ние друга държава си нямаме... Който и каквито политически сметки да прави, моля, призовавам, да пази държавата!“. 

снимка: БГНЕС

Деница Сачева: Радев намекна, че може би има забележки и към Европа

„До този момент ние не чуваме нито една визия за това какво следва, след като подбуждаме всички тези метежи, всички тези погроми, всички тези протести. Човек, който подбужда към протести, трябва да има ясен план за действие и трябва да знае към какво води държавата. Политическият екстремизъм, който в момента се опитва да практикува господин Радев, е опасен, опасен за държавата. Точно затова ние бихме искали да призовем още веднъж към това да излезем от диалога с личните нападки и да потърсим начин да се възстанови институционалният диалог и разговорите с институциите. Това, което се случва, тревожи всички разумни български граждани – агитки, метежи, погроми, провокации, бутилки срещу полицаите, подстрекаване непрекъснато за протести“, заяви Сачева. 

По думите ѝ, „ако на някой демокрацията не му е по мярка, то да има доблестта да излезе и да каже това“: 

„Защото господин президентът, точно както и всеки един от нас - членовете на Министерски съвет, сме се заклели да пазим законите и Конституцията на държавата". 

„Искам да обърна внимание, че господин Радев 24 часа почти вече не е намерил време и възможност да коментира новината, която развълнува много български граждани, включително и такива, които не са фенове на правителството, а именно това, че успяхме да направим пробив и да влезем в чакалнята за ERM II. Дори днес в своето изказване той намекна за това, че може би има забележки и към Европа. Нека, ако някой има други планове за България извън нейното европейско развитие, извън спазването на законите и Конституцията на страната и извън демокрацията, да излезе и ясно да заяви това“, коментира още социалният министър. 

снимка: БГНЕС

Каракачанов: Президентът да призове организаторите да не провокират полицията

„Искам да го кажа и като човек, който в съзнателния си живот е бил винаги национално мислиш, ако, щете, националист или патриот. Казвам го и като човек, който добре познава българската история: „Разделението на властите е записано в Конституцията и когато тези власти не работят заедно в полза на хората, нищо добро не се е случило на същите тези хора“. Това, което чух днес от президента, той призова полицаите, едва ли не, да не изпълняват заповедите на своите началници, на своя министър, но не чух призив от страна на държавния глава към добре организираните групи провокатори, защото аз наблюдавах и двата протеста, които съвсем съзнателно атакуваха полицията, хвърляйки бутилки - стъклени и пластмасови с вода, и други предмети и в също време направиха опит, щурмувайки да пробият кордона на полицията с явната цел да се смесят с другия митинг“. 

Според военния министър на протестите има добре организирани групи от провокатори: 

„За разлика от повечето хора, които бяха в защита на Радев, които бяха мирно присъстващи… Затова се обръщам и към президента, и към организаторите на тези протести! Не отричам правото и не мога да го отрека на всеки един българин да протестира, да иска по-добър живот, промяна в една или друга посока, но очаквам всички да призоват хората, които участват на протестите, по никакъв начин да не провокират полицията! Това е същата тази полиция, на която плащаме да пази нашия живот, нашето здраве и нашата собственост!“. 

снимка: БГНЕС
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени