Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган: Решението за „Света София“ е суверенно право на Турция

Снимка: БТА

Решението на Турция за превръщане на „Света София“ в джамия е нейно суверенно право, заяви турският президент Реджеп Ердоган в телевизионно обръщение. По думите му то е било прието въз основа на желанието и волята на турския народ.

Турският държавен глава допълни, че мнението на другите страни не може да повлияе на решението на Турция по въпроса. Той отново обвини западните страни в двойни стандарти и добави, че тези, които критикуват Турция, не могат да се борят с ислямофобията на своя територия.

Вчерашното решение на турския президент „Света София“ да бъде отворена отново за ислямски молитви от 24 юли беше посрещнато със силна международна реакция, включително от Европейския съюз, Русия, Съединените щати и ЮНЕСКО. 

Бившият вицепрезидент на САЩ от мандата на Барак Обама и кандидат на демократите за президентското кресло Джо Байдън призова турския президент да отмени решението за превръщане на музея в джамия.

С остри думи лидерът на Партията на националистическото действие Девлет Ахчели се обърна към Нобеловия лауреат Орхан Памук. Повод станаха думите на писателя, че превръщането на „Света София“ в джамия означава, че Турция вече не е светска. Прокюрдската Демократична партия на народите призова въпросът за „Света София“ да не се използва за политически игри.

Турски медии съобщават, че се очаква по време на молитва мозайките и иконите в „Св. София“ да бъдат покривани със завеси и свалящи се дървени паравани, а подът на храма постоянно да бъде застлан с молитвени килими. 

Смята се, че ще бъдат очертани и пътеки, по които туристите ще може да се разхождат. Покриването на фреските се налага, тъй като според исляма е забранено да се изобразяват хора или животни.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна