Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бившият ДПС-депутат Ахмед Юсеин: Дали идеалите ни бяха да си правим сараи?

Етническата карта може да бъде разиграна преди изборите

Протестите за достъп до плажа край парк "Росенец", където се намира лятната резиденция на Ахмед Доган. 11 юли, 2020 г.
Снимка: БГНЕС

Използването преди избори и в тази нажежена обстановка на етническата карта е грозно и опасно. За това предупреди в интервю за програма "Хоризонт" бившият депутат от ДПС Ахмед Юсеин. Визирайки случилото се на плажа край парка "Росенец" вчера, той посочи, че в момента това не е факт, но преди изборите "в този сектор на гласове тази карта ще бъде използвана".

Ахмед Юсеин отправи индиректен въпрос към почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Тези хора, с които започнахме ние тази партия, първите, които бяхме с него, има ли очи той да ги види, някой ден ей така да ги срещне, да ги събере на едно място и да ги види дали идеалите ни, тогавашните, бяха такива – да си правим сараи. Той направи достатъчно за България, но за тези хора, които са в нашия край, дали всичко е прекрасно – трябва да дойдете да ги питате.“

„Самото пазене е огромна грешка. Не може страни, от които ние се възхищаваме, тяхната демокрация и икономически ръст, канцлерът на Германия след 17 часа отива в маркета и си купува каквото й е нужно за вкъщи без охрана, без салтанати. Тук в България този проблем не знам защо така се решава. При толкова голяма икономическа криза, недоимък, да се дават милиони за охраната на двама, трима или пет човека…“, коментира Юсеин пред БНР. 

В Комисията, формирана от трите структури – ДАНС, МВР и НСО трябва да има единно мнение за опазването на държавните мъже, смята той. „Даже тези, които са депутати, защо трябва да бъдат пазени“, попита Юсеин, според когото охрана е необходима само за тримата първи – президента, председателя на Народното събрание и премиера, както и за чуждестранните високопоставени лица.

Не може човек, който дарява 5-6 милиона за това или онова, държавата да го пази със средства на данъкоплатеца. Това дразни хората“, заяви ексдепутатът от ДПС.

„След 2001 година станаха някои промени, като започнаха да идват от европейските фондове пари, в много неща имаме големи разминавания“, отчита Юсеин, връщайки назад лентата за мястото на ДПС в политиката.

Сега Ахмед Юсеин нарича ситуацията патова и твърди, че от 1990 година насам не е имало такава ситуация. „1997-а година имаше обединена опозиция в лицето на ОДС и тогава се отиде на избори. Сега в момента виждате ли някаква опозиция вие? БСП като опозиция ли я смятате? Днеска има пленум – половината там, половината ги няма, председател няма и искат избори, искат да седнат на стола.“

Виждайки неразбориите в редиците на БСП и на националистите, много хора в малки партийки, които виждат някакво бъдеще, започват акции, отбеляза още Ахмед Юсеин.

Може би ще се появи някоя политическа формация – млада, нова. С млади, нови хора, образовани, честни, почтени, милеещи за страната ни, за хората, които останаха в България, защото останаха много малко хора. В София не знаете какво е състоянието на нашите села. Всичко е обезлюдено. В моята община от 30 хиляди човека останаха 4 хиляди“, каза още Ахмед Юсеин.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!