Eмисия новини
от 02.00 часа

Ердоган призова решението за статута на „Св. София“ да бъде уважено

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отново подчерта, че въпросът за статута на „Св. София“ е вътрешна работа на Турция и другите страни следва да уважават взетото от нея решение.

Междувременно папа Франциск изрази „дълбока болка“ от решението за превръщане на музея в действаща джамия.

В интервю за проправителственото списание „Критер“ Ердоган посочва, че разглежда решението на Държавния съвет като взето в името на правовата държава. По думите му превръщането на „Св. София“ в музей през 1934 г. е било тъжно решение за народа, който разглежда „Св. София“ като символ на завладяването на Константинопол.

Главата на Дирекцията по религиозните дела (Диянет) Али Ербаш заяви в телевизионно интервю, че се обмислят два варианта за покриване на мозайките и фреските в „Св. София“ по време на мюсюлманските молитви там. Единият е покриване със завеси, а другият – затъмняването им с помощта на модерна технология. Вестник „Хюррийет“ съобщи вчера, че за целта се работи върху лазерна система. По-рано ръководителят на религиозната дирекция изрази желание в „Св. София“ да бъде открито ислямско религиозно училище (медресе). Той изрази надежда в Ризе, че молитвите в „Св. София“ ще привличат много хора, но това не е достатъчно и там трябва да има и медресе.

В интервюто той казва следното за „Ал-Акса“:

В обширното интервю турският президент коментира широк кръг от вътрешно- и външнополитически теми, сред които ситуацията в Източното Средиземноморие и Палестина. Турският лидер смята, че е общо задължение на всички мюсюлмани да защитят славата на джамията „Ал-Акса“ в Йерусалим и да я защитят от протягащите се към нея ръце.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от