Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Регионалните избори в Испания се състояха при строги мерки за сигурност

В Галисия управляващата консервативна Народна партия потвърди позицията си
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Първите регионални избори в Испания от началото на коронавирусната пандемия се състояха вчера при строги мерки за сигурност в автономните райони Галисия и Страната на баските, съобщиха Франс прес и ДПА.

В Галисия управляващата консервативна Народна партия потвърди позицията си като най-голямата политическа сила и запази абсолютното си мнозинство от 41 места в 75-членния местен парламент. 

В Страната на баските управляващата либерална Баска националистическа партия спечели 31 места в парламента, с три повече в сравнение с 2016 г., но отново ще се нуждае от други партии, за да състави коалиция, според резултатите, оповестени снощи на сайтовете на двете регионални правителства след преброяване на всички бюлетини. 

Избирателната активност в Галисия беше под 59%, с 5 процентни пункта по-висока в сравнение с предишните избори преди четири години. В Страната на баските избирателната активност падна със седем процентни пункта, до 53 процента, на фона на страхове от разпространението на коронавируса.

Дошлите да гласуват носеха предпазни маски и показваха отдалеч личните си карти, вместо да ги връчват на членовете на секционните избирателни комисии, които носеха ръкавици, според кадрите, излъчени от обществените телевизии, отбелязва АФП. 

Лишени от право да гласуват бяха избирателите, засегнати от Covid-19 - около 420 от общо 4,5 милиона избиратели в двата автономни региона. 

Първоначално вотът в Страната на баските трябваше да е наесен, но през февруари председателят на регионалното правителство Иниго Уркулю обяви решение изборите да са на 5 април, за да не съвпаднат с тези в Каталуния. Заради коронавируса обаче вотът бе отложен за 12 юли. 

В Галисия вотът също беше планиран за 5 април и беше отложен.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!