Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър строи 600 достъпни жилища

Снимката е илюстративна
Снимка: БНР

Кипър започва мащабен проект на стойност 100 млн. евро за строителство  на жилища за семейства с ниски доходи. Той е в изпълнение на приетата от правителството през миналата година нова държавна политика за осигуряване на „повече жилища на достъпни цени”.

Официалното споразумение за проекта бе подписано между община Лимасол, където ще бъде изграден комплексът, и Кипърската корпорация за поземлено развитие, чрез която държавата осъществява социални жилищни планове.

Това е най-големият жилищен проект, реализиран някога в Кипър. Планира се да бъдат построени над 600 жилища, разположени върху три общински парцела на обща площ от над 31 000 кв. метра.

Те ще се дават под наем на нуждаещи се уязвими домакинства, семейства с ниски и средни доходи, които са най-засегнати от рязкото увеличаване на наемите в Кипър през последните години. Проблемът със свръхвисоките наеми е най-остър точно в Лимасол.

За изграждането на социалните жилища ще бъдат използвани средства, събрани от целеви вноски в рамките на Кипърската инвестиционна програма /по-известна като програмата „гражданство срещу инвестиции” за получаване на кипърски паспорт от бизнесмени от трети страни/.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!