Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов премиерен маршрут в Рила (ВИДЕО)

На върха
Снимка: Владимир Пеков

На снимката, от ляво надясно: Станислав Атанасов, Николай Петков, Владимир Пеков

Нов премиерен маршрут беше прокаран в Рила. Алпинистите Станислав Атанасов-Мечката, Николай Петков и Владимир Пеков са решили да го кръстят "Джиджи" - в памет на проф. Георги Атанасов-Джиджи, който почина преди седмица на 94-годишна възраст. 

Новата линия
Снимка: Николай Петков 

Турът се намира на Крайна Дяволска игла, състои се от 5 въжета (по около 35 метра), първите 3 от които - в силен надвес. Максималната категория за свободно преминаване е 7b/7b+. 

Свободното преминаване
Снимка: Николай Петков

"Сработихме се отлично в свръзката, споделяхме еднакво виждане за стила на линията и е хубаво, че всеки изводи част от мaршрута. Третия ден отделихме за почистване и опити за свободно преминаване. При разекипирането решихме да добавим 2 болта, и така за 5 въжета има само 7 междинни болта (по въжета 1, 2, 4, 0, 0). Много трад цепки, няколко рънаута, силно трад линия. Нужни са два комплекта "джаджи". Първият тур на Иглите е на Джиджи, а последният - в негова чест" - съобщи за БНР Николай Петков

Пасажът на второ въже
Снимка: Владимир Пеков

"Преди седмица Станислав Атанасов писа, че търси свръзка за прокарването на нова премиерна линия на една от иглите в Рила. Той вече беше набелязал района, прати ми снимки и на мен много ми хареса идеята за едно такова приключение... Мечката (Станислав Атанасов) задаваше темпото, което, както той се изрази, е "започваме бързо и постепенно увеличаваме темпото". Към 19 ч. на втория ден вече имахме завършена чисто нова алпийска линия за скално катерене в България... Ден трети. Станислав Атанасов показа невероятен характер и въпреки умората и сравнително страшното и несигурно катерене на джаджи с големи разстояния стиска хватките до последно, до самата граница и успя да премине маршрута свободно. Докато Николай Петков осигуряваше, аз бях на метри от него, за да документирам неговия опит за свободно преминаване" - разказа Владимир Пеков. 

ВИДЕО от финала на свободното преминаване можете да видите тук.
---
Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени