Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Франтишек Петров се кандидатира да оглави Апелативната спецпрокуратура

Димитър Франтишек Петров
Снимка: БГНЕС

Бившият ръководител на специализираната прокуратурата Димитъp Франтишек Πeтpoв се е кандидатирал да оглави второинстанционната спецпpoĸypaтypa.

Срокът за участие в конкурса изтича днес и засега Петров е единственият кандидат.

Този май след няколко месеца на поста Франтишек се оттегли без обяснение от Специализираната наказателна прокуратура.

Тогава главният прокурор Иван Гешев му благодари и обясни изненадващата оставка с това, че е "възникнал проблем, който му пречи да се концентрира върху дейността си като ръководител".

Постът, за който сега Димитър Франтишек Петров се канидатира, е вакантен от повече от две години. През това време се провалиха три процедури.

След оставката му без титулярен ръководител е и първоинстанционната наказателна прокуратурата поради липса на кандидати да я оглавят.

В момента неин временен ръководител е Xpиcтo Динeв, който от своя страна преди време предсрочно се оттегли като ръководител на Софийската градска прокуратура.

Междувременно днес стана ясно, че председателят на Асоциацията на прокурорите Евгени Иванов е номинацията на прокурорите за член на ВСС на мястото на Даниела Машева, която напусна съдебния кадрови орган, за да стане заместник на главния прокурор Иван Гешев.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!