Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разпространиха част от документите от претърсването на кабинета на Узунов

7
Президентския секретар Пламен Узунов
Снимка: БТА

Прокуратурата разпространи част от документите, открити при претърсването в петък  в кабинета на президентския секретар Пламен Узунов.

Иззетите книжа и документи са свързани с дейността на Народното събрание, Министерството на вътрешните работи, Антикорупционната комисия и самата прокуратура, съобщават от спецобвинението.

От прокуратурата уточняват, че съхраняваните материали не се отнасят до преките служебни отговорности и задължения на Узунов.

Сред тях - копия на кореспонденция между две търговски дружества, касаещи три външно търговски договора.

Един от тези договори бил предмет на досъдебно производство на Специализирана прокуратура. Иззето е и копие на цялата преписка по искане на главния прокурор  до Народното събрание от 2017 година за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу народния представител Манол  Генов.

Сред документите имало и копия от разпити пред съдия на свидетели, включително и такива с тайна самоличност. Прокуратурата ще проверява как президентският секретар е получил копие от преписката.

Сред намереното в кабинета му са и тефтери с ръкописен текст, снимки и голям обем от материали, съдържащи лична и служебна информация от оперативен характер, отнасяща се за български и чуждестранни граждани. Анализира се дали те представляват класифицирана информация и имат ли отношение към националната сигурност на страната.

Според практиката си напоследък, в прессъобщението си спецпрокуратурата публикува и копия на част от иззетата документация.






Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна