Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лондон обяви подробности за новата точкова имиграционна схема

Прити Пател, вътрешен министър на Великобритания
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският министър на вътрешните работи Прити Пател оповести подробности за новата точкова имиграционна схема, когато бъде прекратено свободното движение на хора с ЕС от януари догодина. Нов момент е ускорено издаване на визи за служители в здравеопазването и социалните грижи като следствие от кризата с пандемията от коронавируса.

Прити Пател каза, че работодателите ще бъдат насърчавани да инвестират в работници от Обединеното кралство. Но новата система, допълни тя, ще им позволи да привличат "най-добрите и най-способните от цял свят".

Новият тип виза за здравните работници се отнася за такива, които имат предложение за работа на квалифицирана позиция в някой от секторите на бранша, като лекари, медицински сестри, рентгенолози, социални работници и фелдшери.

Профсъюзите обаче изтъкнаха, че запазването на прага за минимална заплата от 20 480 паунда годишно, може да лиши много от кандидатите от виза, а това се отнася в пълна сила и за други важни работници, доказали се по време на кризата, като чистачки, санитарки, портиери и помощен персонал. Така че не е особено ясно дали работниците в социалните грижи ще покрият критериите.

Новата схема, която влиза в сила от Нова година, изисква от кандидатите да съберат минимум 70 точки. Ако даден кандидат има предложение за работа и владее английски език на необходимото ниво той ще събера 50 точки.

Останалите точки могат да бъдат набавени от размера на заплатата, като за преминаването от прага от 25 600 паунда ще се дават допълнително точки, както и за притежаването на по-висока квалификация за определена позиция.

Според новата схема студентите от чужбина ще могат да остават в страната минимум две години след като завършат обучението си. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!