Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фаучи: Ръст на заразените с Covid-19, тъй като САЩ никога не наложиха строга карантина

Калифорния затваря ресторанти и кина заради коронавируса

Д-р Фаучи на среща с президента Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Директорът на Националния институт по алергия и инфекциозни болести в САЩ д-р Антъни Фаучи заяви в понеделник, че в момента страната преживява скока на регистрираните случаи на Covid-19, тъй като в страната "никога не беше осъществи пълна карантина".

Фаучи добави, че остава "предпазливо оптимист", че ще има поне една коронавирусна ваксина до края на 2020 г.

По-рано през деня беше съобщено, че Белият дом може да предприеме усилия да дискредитира Антъни Фаучи за предполагаемо несъгласие с президента Доналд Тръмп относно справянето с пандемията.

Прессекретарят на Белия дом Кейли Макенани отрече подобни информации и заяви, че двамата "винаги са имали страхотни работни отношения".

Коментарите на Фаучи са факт в момент, когато случаите на заразени с коронавирус достигна рекордни върхове над една трета от американските щати.

Според Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) новите случаи на заразени с опасната инфекция достигна 60 469 през последните 24 часа до общо 3,297 милиона от началото на пандемията.

Калифорния затваря ресторанти и кина заради Covid-19

Губернаторът на Калифорния Гавин Нюзом обяви в понеделник, че на някои бизнеси ще бъде поръчано да затворят операциите си на закрито в опит да ограничат разпространението на коронавируса.

Нюзом подчерта, че новите мерки ще се прилагат за ресторанти на закрито, киносалони, молова, музеи, винарни и зоологически градини в целия щат, както и за места за поклонение, фризьорски салони, фитнес центрове и офиси на сектори, които не са от ключово значение, в 30-те най-много засегнати окръзи на Калифорния.

Решението идва на фона на скок в броя на новопотвърдените случаи на Covid-19 в щата Калифорния с 8 358 през последните 24 часа.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени