Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АПИ: Мантинелата няма вина за катастрофата на АМ "Тракия"

| обновено на 14.07.20 в 15:57
Снимка: БГНЕС

Започна огледът на участъка при 160-ия километър на АМ "Тракия", където ТИР скъса мантинелата и навлезе в насрещното движение, удари 4 леки автомобила, при което починаха петима души, а шестима бяха ранени, включително и дете на около две години.

Движението по магистралата в еднокилометровия участък ще е ограничено до 18 ч. 

На място са инж. Иван Досев - член на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" и Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики. 

Мантилета на участъка е била стара и за подмяна, но това не е причината за инцидента, каза по време на огледа на участъка инж. Досев. Мантинелата е била поставена през 1993 г. и до този момент е отговаряла на всички нормативни изисквания към ограничителните системи, уточни той.

"В конкретния случай ръчната мантинела няма никаква вина за настъпването на пътно-транспортно произшествие. В момента тече следствие. Нека да изчакаме да излязат официалните данни на следствието, които да кажат какви са причините".

Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики каза, че пътната маркировка все още е годна, въпреки, че е към края на експлоатационния си период. Нейното мнение е, че причина за произшествието е грешка на водача, след което и инфраструктурата е допринесла за фаталния край. 

Христо Радков от Българското обединение на шофьорите пък коментира, че причината е техническа неизправност в предна лява гума.

Огледът там продължава.

Досев поясни по-рано днес, че оглед от Агенцията е извършен преди няколко дни, а днес са поканени представители на други браншови организации по пътна безопасност, които да дадат своето мнение и своята оценка за случая.

Инспекцията, която се осъществя днес, има за цел да се обследват проблемите на инфраструктурата на мястото, да се набележат начини за спомагане и мерки за тяхното разрешаване и за обезопасяване на участъка. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!