Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Управляващите трябва да чуят гласовете на протеста, според синдикатите

Снимка: БГНЕС

От КНСБ и КТ „Подкрепа“ заявиха, че до момента с тях не са водени разговори от страна на участници в антиправителствените протести. Двата синдиката ще излязат с позиции, след като обсъдят със своите структури последните събития.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров обяви, че в част от това, което се чува от площада, има здрав разум и управляващите трябва да чуят тези гласове:

„Всички ние би трябвало да им симпатизираме, защото те искат по-добър живот. В същото време сме категорично против насилието, откъдето и да идва“.

Ваня Григорова, икономически съветник на КТ „Подкрепа“, коментира генезиса на антиправителствените протести, като заяви, че недоволството има социални корени:

„В резултат на това, че мерките се забавиха, не стигнаха до нуждаещите се, но детонаторът беше това, което се случи. Смятам, че напрежението вече не е толкова социално, колкото прокурорско“.

И двата синдиката обаче са категорични, че призивите за национална стачка нямат общо със законодателството у нас, тъй като стачката е трудово-правен спор в предприятието, за което се иска съгласието на повече от половината работещи:

„Никой не може да разпореди на някой да направи стачка - нито аз, нито който и да било от площада или пък от някъде другаде“.  

„Давам пример във Франция как е. Там при национален призив на националните синдикати всеки работник може да излезе да стачкува. В България не е така“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна