Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нарастване на инфлацията в САЩ през юни заради по-високи цени на храните и бензина

Потребителските цени в САЩ отбелязаха през юни най-силен месечен ръст от близо 8 години насам в резултат на повишаване на цените храните и петрола, след като американският бизнес отвори наново, но въпреки това инфлацията вероятно ще остане слаба и ще позволи на Федералният резерв да запази политиката си на агресивно инжектиране на средства в боледуващата икономика.

Министерството на труда обяви във вторник, че индексът на потребителските цени (CPI) е нараснал през юни с 0,6% спрямо май, когато се понижи с 0,1 на сто. Това е първото нарастване на потребителските цени след три поредни месеца на спад и най-силно повишение от август 2012 г.

На годишна база потребителската инфлация в САЩ също нарасна през юни с 0,6% след повишение с едва 0,1% през май, който беше най-слабият растеж от септември 2015 г.

Бизнесът започна отново да отваря след затварянето от средата на март, което беше приложено, за да се забави разпространението на Covid-19. Но новото нарастване на случаите на заразени с коронавирус в последно време в редица части на САЩ, накара някои американски щати отново да започват да въвеждат ограничения или да забавят стъпките на разхлабване на тези противоепидемични мерки.

Федералният резерв изля много средства в изпадналата в рецесия икономика чрез извънредни мерки, включително широкомащабни покупки на активи и заеми за фирми. Отделно правителството предостави близо 3 трилиона долара фискални стимули, допринасяйки за рекорден месечен бюджетен дефицит през юни.

Има опасения, че безпрецедентните финансови стимули могат да провокират силен инфлационен риск. Но с рекордните 33 милиона души, разчитащи на обезщетения за безработица, икономисти и анализатори очакват, че инфлацията вероятно ще остане сдържана.

Това сякаш се потвърждава от основната инфлация, изключващата цените на храни и енергия, която се повиши през юни с 0,2% след понижение с 0,1% през май, докато на годишна база основният CPI индекс нарасна за втори пореден месец с 1,2%.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени