Eмисия новини
от 12.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Пандемията удари и по информационните технологии

Снимка: pixabay.com

Пандемията удари и по информационните технологии. Кризата в Западна Европа и в Съединените щати води до отлив на проекти и уволнения в сектора у нас.

Глобалната икономическа криза, предизвикана от коронавируса, вече се отразява и върху българските IT-компании. Част от фирмите предприемат съкращения, а други намаляват работното време.

Замразява се и ръстът на възнагражденията на специалистите в сферата.

Има задържане в нивата и дори лек спад в заплащането, казва Милен Ганев, съдружник в софтуерна компания.

Най-засегнат в момента е секторът на аудсорсинг услугите, според Добромир Иванов от Българската стартъп асоциация.

В писмо до премиера от бранша предлагат и редица антикризисни мерки в помощ на високотехнологичния бизнес:

„С Наредба 18 това нещо трябва да изчезне по принцип. Искаме гаранция, че няма да се пипа горният осигурителен праг, понеже има много разговори, в които чуваме различни неща. „Сините карти“ да могат да се подобрят и да се съкрати процедурата, за да може все пак да вкарваме по-лесно хора експерти от чужбина и по-лесно в България да може да се ликвидират фирми, да може да има повече шансове при провал, искаме закона за личния фалит“.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от