Eмисия новини
от 21.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Социалната комисия обсъжда промени в Закона за социалните услуги

| обновено на 15.07.20 в 11:22
Снимка: Ани Петрова - БНР

Парламентарната социална комисия ще обсъди два проекта за промени в закона за социалните услуги. Те са внесени от "Обединени патриоти" и от ГЕРБ.

Заседанието ще се проведе само ден след като Конституционният съд единодушно обяви за противоконституционни три разпоредби от Закона за социалните услуги, който влезе в сила на 1 юли 2020 година.

Предстои депутатите да съобразят поправките в нормативния акт и с това решение.

Аргументите на конституционните съдии са, че отменените разпоредби дават широки права на доставчиците да посещават и да получават лична информация за обслужваните лица и ограничават правата на родителите в случаите на ползване на социални услуги от непълнолетни.

Социалният министър Деница Сачева обяви, че решенията на КС не могат да бъдат коментирани и че ще бъдат изпълнени, и допълни, че ще бъдат взети предвид по време на обсъжданията на внесените проекти за промени в Закона за социалните услуги.

Предложеният от депутати от "Обединени патриоти" проект предвижда да се запише, че предоставянето на социални услуги не е търговска дейност по смисъла на Търговския закон.

В мотивите към внесения от ГЕРБ проект за промени в Закона за социалните услуги е посочено, че според преходните и заключителните разпоредби част от подзаконовите нормативни актове към Закона следва да бъдат приети от МС в тримесечен срок от влизането му в сила, което стана на 1 юли. За да се избегне блокиране на системата, в този тримесечен срок е необходимо да се направят допълнения във вече действащи преходни разпоредби на закона.

Тези промени трябва да влязат в сила от 1 юли 2020 година, за да не се допусне празнота в законодателството.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от