Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По време на протестите вървят неясни подписки, събиращи лични данни

Снимка: БГНЕС

По време на протестите вървят подписки, които събират лични данни под претекст национална гражданска инициатива. За това предупреди по "Хоризонт" журналистът Надежда Цекулова, програмен директор на Българския хелзинкски комитет. Тя е станала свидетел на събирането на подписи с мотив чрез национална гражданска инициатива „да насърчим президента да използва правото си да свика референдум“. Цекулова смята, че групи хора с различни интереси, несъвпадащи с тези на протеста, се опитват да впрегнат гражданската енергия за свои цели.

„Голяма част от хората се подписаха, без да поискат допълнителна информация. Тези, които искаха допълнителна информация, впоследствие най-често отказваха да се подпишат. На гърба на бланките нямаше информация относно целите на националната гражданска инициатива.“

Националната гражданска инициатива е инструмент, който си има точни реквизити, описани в закона, уточни Надежда Цекулова. "Когато човек се подписва за национална гражданска инициатива, оставя трите си имена, единния си граждански номер, постоянния си адрес и личния си подпис върху бланката. Това са сериозно количество лични данни", коментира тя. 

Много хора сложиха личните си данни на един бял лист и ги дадоха на един непознат човек“, разказа Цекулова и призова, когато даваме личните си данни, да сме по-взискателни и да се информираме.

Една от разликите между този протест и други, на които съм била е, че той е изключително нехомогенен. Хората са много различни. Виждат се най-различни хора, които са видимо с различни интереси, професионална ангажираност, социално положение. Обособени са групичките от провокатори, агитките, хората с децата, по-възрастните, по-млади хора“, сподели своите наблюдения Надежда Цекулова.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна