Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Панчугов: Този протест не е граждански, а политически

ГЕРБ не са очаквали подобен отпор срещу модела на управление, отбелязва политологът

Снимка: БГНЕС

„Вотът на недоверие на БСП има смисъл, само ако той бъде започнат като разговор за това как БСП си представя алтернативното управление на България." Това каза в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ политологът Христо Панчугов по повод продължаващите седми ден протести у нас и петия вот на недоверие към правителството.

"БСП демонстрира институционален подход към настоящата криза – тоест опита да покаже, че не е лишена от инструменти, чрез които да промени модела на управление на България - нещо, в което не вярвам", посочи още политологът.

Христо Панчугов Снимка: БГНЕС

Не стои естествено БСП да говори на протест, който е за връщане за защита на демокрацията в България, след като нейният председател заяви, че демокрацията ни е отнела много. На нея (Корнелия Нинова - бел. ред.) й предстои конгрес и всъщност възможността да покаже на българското общество, че има хората и лицата, и има желанието да се промени като партия и политическа посока. Дали тя ще успее да го направи, аз лично се съмнявам.“

Според Христо Панчугов сега гражданите имат проблем с доверието, с политическия модел и смятат, че всички български политици в момента олицетворяват този модел. Според политолога проблемът е да се намери подход и начин да се започне разговор за това как се променя този модел. Този разговор трябва да се води с гражданите, които са на улицата, посочи той.

Снимка: БГНЕС

„Ние видяхме доста лица последните шест дни на протестите. И въпреки опитите да се покаже, че това са платени протестиращи, това изглежда адски несериозно. Въпросът е тези лица да не последват примера на протестиращите от 2013 година, да не се опитат дори да проведат политически разговор, да паднат в клишето как протестът е граждански и не е обвързан с политически интереси. Не, този протест не е граждански, той е политически по дефиниция и трябва да произведе друг разказ как се управлява България. Силно се надявам, че има такъв шанс", заяви Панчугов.

"Трябва да убедим гражданите, че промяната е в техни ръце, а не в някакви определени политически сили. Макар че няма как да избегнем факта, че всичко това беше провокирано от инициатива на една от политическите формации у нас. Но тези политически формации не просто трябва да извлекат дивиденти от това, а да започнат истински разговор за промяна, отбеляза в анализа си политологът.

Снимка: БГНЕС

Според Панчугов от ГЕРБ не са очаквали тези протести. 

„Реакцията, която ние наблюдаваме сега, е упорство. Тя не е опит просто Борисов да изкара мандата докрай. Тя е изненада от това, че българското общество истински може да се противопостави на този модел на управление“.

В тази ситуация се вижда, че прокуратурата не е безпристрастен играч и не е институцията, която трябва да запази върховенството на закона, а вместо това употребява ситуацията политически, смята Христо Панчугов. 

Протестите няма да продължат дълго, но тази енергия няма да се изчерпи просто така. Смятам, че е неизбежно да има оставка. Това може да бъде на правителството като цяло и на Бойко Борисов като министър-председател. А иначе институцията е такава, че главният прокурор е недосегаем за следващите 7 години и аз смятам, че той няма да си подаде оставка“, прогнозира политологът.

Още по темата слушайте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени