Eмисия новини
от 19.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Повишаване на британската инфлация през юни

Потребителската инфлация във Великобритания се повиши изненадващо през юни за пръв път от началото на годината, но въпреки това продължава да се задържа до близо 4-годишно дъно, показват данни на официалната британска статистика ONS.

Индексът на потребителските цени CPI нарасна през юни до 0,6% спрямо година по-рано от 0,5% през май и очаквания на финансовите пазари за забавяне до 0,4 на сто.

В рамките на миналия месец индексът се повиши с 0,1% след стагнация през май и прогноза за понижение с 0,2 на сто.

Изключвайки енергийните и цените на храни, напитки и тютюневи изделия, основната потребителска инфлация се повиши на годишна база до 1,4%, докато осредните очаквания бяха за стабилизация в майското ниво от 1,2 на сто.

Британската статистика отбеляза, че в подкрепа на инфлацията през юни беше нарастването на цените на игрите (включително видеоигрите и компютърните игрови конзоли) по време на наложените заради коронавируса карантинни мерки, докато цените на храните и на автомобилните горива оказаха низходящ натиск върху индекса на потребителските цени. Цените в областта на развлекателния бизнес и на културата също допринесоха най-много за нарастването на инфлацията.

Въпреки повишаването на инфлацията през юни тя остава далеч под целевото ниво на Английската централна банка от 2 на сто, което предполага, че АЦБ не е подложена на натиск да преосмисли настоящата си мащабна парична и лихвена политика в подкрепа на силно засегната от Covid-19 британска икономика.

В същото време ONS представи и данни, показващи че производствените цени на изхода на предприятията се повишиха през юни на месечна база с 0,3%, но спрямо година по-рано се понижиха с 0,8% след спад с 1,2% през май.

Цените на входа на предприятията нараснаха в рамите на месец юни с 2,4%, докато спрямо година по-рано се понижиха с 6,4 на сто.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от