Eмисия новини
от 19.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Тази година горските пожари са по-малко

Засилени са мерките в пожароопасния сезон

Снимка: БГНЕС

„236 са регистрираните пожари в горските територии от началото на годината досега, които са засегнали малко над 12 хиляди декара площ", съобщи в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ Владимир Константинов от Изпълнителната агенция по горите. Част от засегнатите площи ще бъдат възстановявани чрез залесяване, допълни Константинов.

По думите на експерта в сравнение с миналата година нещата не са много сериозни, тъй като за същия период през 2019 година сме имали регистрирани над 300 пожара и над 21 хиляди декара горски територии са били опожарени.

По-добрата ситуация с по-малкото пожари тази година се дължи на общите мерки на Агенцията по горите и Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Още в началото на февруари са започнали проверки за готовността за пожароопасния сезон.

Във всички 28 области в страната вече е обявен пожароопасен сезон за горските територии и съгласно Закона за горите е забранено паленето на огън в горски територии и на 100 метра от тях. Допуска се палене на огън от туристи на обозначените за това места и при спазване на мерките

Земеделските стопани и пастирите са инструктирани да бъдат особено внимателни в летните месеци.

Между 1000 и до 5000 лева са санкциите за пожари в земеделски земи според Закона за опазване на земеделските гори, в зависимост от това дали причинителят е физическо или юридическо лице. При повторно нарушението санкцията се удвоява. В Закона за горите са предвидени и санкциите, свързани с палежи в горските територии и на 100 метра от тези граници, припомни Константинов.

"Миналата година са наложени 18 акта за палене на огън в горски територии. За миналата година няма доказани умишлени горски пожари, за които санкциите са по Наказателния кодекс", уточни той.

Още по темата в звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от