Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

14-годишният катерач Ники Русев за първото си 9а: Целунах скалата пред мен и тръгнах

По "Напред и нагоре" 9а
Снимка: Иван Тотев

Силен сезон за младата надежда на националния ни отбор по спортно катерене Николай Русев. Макар състезанията да са отменени, 14-годишният пловдивчанин записва постижение след постижение по скалите в България. По време на извънредното положение Ники е тренирал вкъщи всеки ден по повече от два часа. Когато пътуването става възможно, изкатерва три маршрута 8а+, едно 8b, две 8c-та (“Непобедим Ext.” и “Напред”, в пещерата Проходна, край Карлуково).

На 11 юли успява да премине първото си 9а - линията “Напред и нагоре” на Карлуково. 

В тавана
Снимка: Иван Тотев

Първата част на маршрута е ,,Напред" 8c, в който пасажът е "един невероятен и техничарски скок за последната хватка", разказа за БНР Ники:

"Преди да го мина, винаги хвърлях по един поглед на ужасяващата голяма цепка над мен. Като го минах, тръгнах да пробвам движенията нагоре. За да си починеш, трябва да се навреш в тази цепка. След това има едно леко траверсиране към другата част и стигаме до момента, в който хватките свършват". 


Снимка: Иван Тотев

"Питам Фазата - къде са хватките, и той ми отговаря, че няма хватки. Трябва да си заклещиш двете колена и бавно да ги местиш, докато не се обърнеш наопаки и да овладееш един мах на две ръбчета. През цялото време примките стояха под мен и абсолютно винаги се оплитах с въжето и заради това не можех да пробвам всяко движение поотделно, а се връщах от началото на цепката. Доста време се забавих с този пасаж, но като го разучих, нещата се оправиха. Напомням, че всичко това се случва в чист таван. След това имаш около 15 движения, докато стигнеш до едно коляно преди излизането на маршрута от "окото" на пещерата. Точно там имах чувството, че таванът се обръща още повече. Излизането е боулдър около 7b. Мина доста време, докато отново мина 8c-то, заради скока, но не след дълго успях да се стегна и го задържах. Бях се напомпал толкова много, че едва влязох в цепката. Там почивах 30-40 мин. Краката ми се бяха напомпали много. Заради това дълго стоене, започваш да си мислиш всякакви неща...

Дали ще падна? Дали ще мина? 

Мислех си как ще реагират родителите и треньорите ми, когато го мина. Знаех, че не трябва да мисля за такива неща. Когато усетих, че съм готов, се изкарах от цепката и изтичах целия таван, но паднах на излизането. Не се стегнах ли, не издържах психически ли? Не ме беше яд, че съм паднал накрая, защото тогава разбрах, че на маршрута му остават последни сили, с които ме издържа да не го мина. Оставих го за по-следващия ден".


Снимка: Поли Петрова

Ники свиква да ляга в 22:00, за да става рано и да отива на скалите, докато е хладно. Притеснявал се е, че времето става все по-топло, а не е искал да оставя проекта за есента. 
"Застанах пред маршрута и не го мислех много, защото знаех какво трябва да правя. Минах 8c-то. Влязох в цепката. Починах си хубаво 

Целунах скалата пред мен и тръгнах

Стигнах отново на излизането. Чувствах се толкова силен, че направих движенията супер статично. Закичих последната примка и изревах на макс. След това наистина ми олекна. Радвам се, че си събрах всички примки от маршрута. 
Нямаше как да се справя без подкрепата на моите родители, приятели и треньори. Няма как да забравя как Фазата ми казва, че аз съм вторият, който се осмелява да се качи в цепката*".

===
*Първият е треньорът на Ники Русев - Ивайло Радков-Фазата, който на 2 август 2015 г. преминава маршрута "Напред и нагоре" - първото 9a в България.
---
Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени