Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

4 години от опита за преврат в Турция

Годишнината от опита за преврат беше отбелязана в Истанбул и в други турски градове

Опитът за преврат от 15 юли 2016 г. в съседна Турция е най-значимият вододел в съвременната турска история. Предприетите от властите драконовски мерки срещу опозицията доведоха до сериозно влошаване на отношенията с Европейския съюз. Системата на управление на страната беше сменена на референдум през пролетта на 2017 г. и беше въведена действащата президентската система със засилени правомощия на държавния глава.

Денят официално се нарича Ден на демокрацията и националното единство и беше отбелязан със серия от различни възпоменателни церемонии и други събития в цялата страна.

Преди обед турският президент Реджеп Тайип Ердоган поднесе венци пред паметника на загиналите на 15 юли. При пуча живота си загубиха 251 души, над 2200 бяха ранени.

Впоследствие турският президент участва във възпоменателна церемония в Меджлиса. Вчера лидерът на най-голямата опозиционна партия – Народнорепубликанската Кемал Кълъчдароглу, обяви, че заедно с парламентарната група на формацията няма да участва в церемонията. Той отново обвини Ердоган, че е знаел за преврата и попита защо в продължение на 4 години не се публикува подготвеният доклад за събитията от 15 юли. Днес да посети честването отказа и лидерката на опозиционата Добра партия Мерал Акшенер, която се позова на опасения от коронавируса поради заразен служител на охраната.

Въпреки че президентът Реджеп Тайип Ердоган проведе тържествен обяд със семейства на загиналите при метежа, други от тях протестираха. Загиналите и ранени тогава бяха приравнени на загинали или ранени по време на военни действия и на тях или на семействата им бяха обещани някои социални придобивки, свързани с този статут. Полицията спря марша на протестиращите, които се оплакват от неизпълнението на дадените им обещания. През миналия месец някои от хората, изправили се срещу превратаджиите преди 4 години, протестираха в столицата Анкара, настоявайки да получат полагащите им се финансови средства от кампанията за подпомагане на пострадалите, която беше обявена след опита за преврат. Събраните средства са на стойност около 340 млн. турски лири.

Довечера в президентския комплекс ще се проведе концерт на президентския симфоничен оркестър с известния пианист и цигулар Фахир Атакоглу, който е композирал специална пиеса „Легендарният 15 юли“.

След опита за преврат около 150 000 души, за които се смята, че са били свързани с мрежата на Фетуллах Гюлен, бяха уволнени от държавна служба.

Вътрешният министър Сюлейман Сойлу съобщи, че почти 283 000 души са били задържани при операциите след опита за преврат. От тях почти 95 000 са били арестувани със съдебно разпореждане, 26 000 души са осъдени.

След 15 юли 2016 г. Турция е поискала от 105 страни екстрадирането на над 800 души, за които смята, че са част от движението на Гюлен. Най-много от бегълците се намират в Съединените щати (156 души), Германия (77), Гърция (64) и други държави. В отговор на искания от Анкара общо 116 души от 27 страни са били екстрадирани. Турското разузнаване върна насилствено в страната над 80 души от 18 страни, предимно от Африка. Отвличането на 6 души в Косово от страна на турските специални служби предизвика вътрешнополитически скандал в балканската страна през 2018 г.

Общо 119 медии са били затворени след 15 юли 2016 г., съобщи по-рано вицепрезидентът Фуад Октай в отговор на парламентарен въпрос от депутат от прокюрдската Демократична партия на народите. Сред затворените медии са 53 вестника, 200 списания, 24 радио-станции и 6 новинарски агенции. Бяха затворени не само свързаните с движението на Фетуллах Гюлен медии, но и някои леви и прокюрдски издания.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени