Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: Pixabay

Най-доброто, което Брюксел може да направи в България е да не се намесва - под това заглавие европейското издание на “Политико“ публикува мнение на Димитър Бечев, а подзаглавието е, че европейският механизъм за върховенство на закона се е провалил.

Урокът, който научиха българите е, че промяната може да дойде само от долу нагоре, пише още в статията. Димитър Бечев допълва, че оказваната подкрепа от паневропейските партии само нанася петно върху имиджа им.

Македонският “Слободен печат“ съобщава, че Социалдемократическия съюз на Македония начело със Зоран Заев няма да се коалира с Али Ахмети и Демократичния съюз за интеграция, който традиционна до сега беше във всяка управляваща коалиция в Северна Македония.

На предсрочния вот Зоран Заев спечели малка преднина и не може сам да състави правителство. Според “Слободен печат“ той ще търси коалирани с Алианса на албанците на Зиядин Села и Демократическата партия на албанците на Мендух Тачи.

Още една гранична рампа падна за Сърбия, пише местния “Блиц“. Става въпрос за забраната за влизане в България, която влиза в сила от днес.

Сръбското издание обяснява, че забраната не важи за сръбските граждани, които искат да се върнат в родината си. Британският “Гардиън“ и американският “Ню Йорк Таймс“ се фокусират върху предизборната кампания в Съединените щати.

Доналд Тръмп смени мениджърът на кампанията си Брад Парскейл само месеци преди президентския вот на 3 ноември. Парскейл е понижен в старши съветник, а неговото място заема Бил Степиън, който работи за Тръмп от 2016-а.

Гардиън“ отбелязва, че причина за рокадата е недоволството на Тръмп, че на първият му митинг в Тулса не са се събрали много хора.

Ню Йорк таймс“ отбелязва още, че рокадата в предизборния щаб на Тръмп е свързана с изоставането му в последните проучвания на общественото мнение след Джо Байдън - кандидатът на демократите.

Отново сблъсъци в пограничния район между Армения и Азербайджан, пише руската агенция “Новости“.

Стълкновенията са започна малко преди 4 часа през нощта и арменските сили са отблъснали опита за диверсия. Най-малко 16 души загинаха при сблъсъците в региона тази седмица.

Интерфакс“ съобщава, че над 130 души са арестувани снощи в Москва на несъгласуван с властите протест срещу поправките в руската конституция.

Снощи протести се състояха и в Санкт Петербург. Има арестувани и журналисти. Демонстрантите носеха маски с надпис „НЕ“ на тях и скандираха за оставка на президента Путин и против реформите, които ще му позволят да остане на власт още 16 години.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!