Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Любомир Киров:

Мобилни пунктове за пробонабиране за Covid-19 ще обезопасят болниците

Доц. Любомир Киров
Снимка: Личен архив

Създаването на спешни пунктове за пробонабиране за Covid-19 извън болниците ще обезопаси лечебните заведения“. Това подчерта пред БНР доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

От сдружението и от Български лекарски съюз настояват за създаването на такива пунктове.

Взетите в тези пунктове проби ще бъдат изпращани за изследване в лабораториите. Това, което е в плюс, е, че хората, които може да са инфектирани, няма да влизат в лечебно заведение или в лабораторията. Не е необходимо този, който взима пробата, да е специалист. Там могат да работят подготвени лица, лесно става обучението“.

В предаването „Преди всички“ доц. Киров допълни:

„Когато дойде есента, сезонният грип, заболявания, които протичат като близнаци с коронавирусната инфекция по отношение на оплакванията, тогава не само PCR за Covid-19, а и повече тестове ще трябва да се правят, за да знаем за какво става дума. И двете инфекции могат да съществуват в един и същи човек“.

По думите на доц. Киров пунктовете трябва да са мобилни:

„В София трябва да има поне по един във всеки район. Това е въпрос на логистика, така че хората, които подлежат на изследване, бързо и лесно да достъпят до тези пунктове. А не да ходят напред-назад и ако са болни, знаете какво може да се случи“.

Интервюто с доц. Любомир Киров можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени