Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диана Дудева: Искам пак да съм състезателка, липсва ми адреналина

Тя е една от най-големите ни спортистки. Българката, спечелила първия в историята на женската ни спортна гимнастика медал от Олимпиада. Освен бронза на земя от Игрите  в Сеул през 1988 година има  още две отличия - сребърно и бронзово  от европейски първенства. Това е Диана Дудева.

Олимпийските игри в Сеул 1998 година

„Помня много труд, много пот, сълзи (тайно). След това помня удовлетворение. Сбъдване на мечтата на всеки състезател – да вземе олимпийски медал. Ако сега върна годините назад  и ми кажат: Какво избираш – същото да правиш или нещо друго, бих избрала пак същото. Бих избрала да мина пак през този труден път. Липсва ми този адреналин. Пак искам да бъда състезател, но не става. Чувствам всичко в спомените си. Всичко ми е в главата, но тялото не се подчинява“, това сподели специално за БНР родената в Плевен българка, който преди няколко дни отпразнува рожден ден.


За елемента кръстен на нейно име

„Това е щастие. Изпитвам удовлетворение, че някъде там съм се включила и аз, че има моя чертичка в историята“ , разказа Дудева.

За отлагането на олимпийските игри в Токио с една година

„Това е двоен удар. За състезателите по-към края на кариерата не е добре. Дава още една година труд и мъки. Положително е за младите. Дава им възможност още една година да тренират и след това да се пробват. Като състезател преживях такова нещо. 1984 – Игрите в лос Анджелис. Готвихме се до последно и не отидохме“ , върна се назад в спомените си бившата националка.


Сега Диана Дудева живее в Солун заедно с двете си деца и със съпруга си  Пламен Петков, който e двукратен европейски шампион по спортната гимнастика. Двамата са треньори на националните отбори на южната ни съседка в този спорт.

„Тренировките се провеждат по специални изисквания. Разписваме се при влизане и при излизане със съдействието на лекар. Миене на ръце, дезинфекция, проветряване. Ние като национален отбор тренираме нормално. Клубовете, които влизат в залата са на определена бройка. С определен час. Тренировките са и максимум час и половина. В Солун в момента няма заразен, не само спортист, но изобщо“, заяви българката.


За европейското първенство през декември

„Хубаво е, че ще има европейско първенство. Хубаво е за децата. Така ще имат стремеж. Готвим пълни отбори. При мен в Солун се готвят 4 жени и две девойки. Ще се постараем да сме готови за това състезание“,, завърши Диана Дудева.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени