Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Темелков: Не знаем кое е по-негативно - политическата нестабилност или санкциите на САЩ

"Балкански поток" е концепция и не е дефиниран в официални документи, каза той

Снимка: ТurkStream

"И политическата нестабилност, и санкциите на САЩ оказват влияние върху текущите проекти. Не може да се прецени кое е по-негативното от двете". Това каза пред БНР Кирил Темелков, бивш изпълнителен директор на "Булгартрансгаз" по повод на изявлението на Държавния департамент на САЩ, че ще включи „Турски поток“ и „Северен поток-2“ сред проектите, попадащи под санкциите на закона „За противодействие на противниците на Америка с помощта на санкции“ (CAATSA).

По думите му големите енергийни проекти се договарят години напред и тяхната реализация не е изцяло зависима от конюнктурата, но е важно да има спокойствие, за да се случат в определените срокове.

В предаването "12+4" Темелков заяви, че е малко вероятно да се случи сценарий, при който следващо правителство в България да реше, че проектът "Балкански поток" няма да се реализира:

"Развитието на "Балкански поток" е свързано с много правила и договорености, които са направени и дават ангажименти - към "Газпром", като основен участник, резервирал капацитет по тръбата". 

Темелков обясни, че "Балкански поток" е концепция и не е дефиниран в официални документи:

"Концепцията "Балкански поток" се разработва от няколко проекта - единият е разширение на нашата мрежа, другият - транзитен газопровод с обект в Сърбия. ... Изплащането на проекта "Балкански поток" вече е договорено и рискът не се води изцяло от България. Не можем да твърдим, че "Балкански поток" изцяло е зависим от "Турски поток", но това напрежение (санкциите на САЩ - бел.ред.) дава отражение на неговата рентабилност и на изплащането му във времето".

Кирил Темелков посочи, че едната тръба на "Турски поток" вече е изградена - тя захранва турския пазар, а "Балкански поток" може да функционира на базата на една тръба от "Турски поток" и отново да бъде европейски проект, който да е осигурен и с капацитет, който не е само от "Турски поток".

Бившият изпълнителен директор на "Булгартрансгаз" беше категоричен, че няма сценарий, при който да сме заровили една тръба, която няма да се използва. 

Цялото интервю на Юлияна Корнажева с Кирил Темелков в предаването "12+4" можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна