Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пърформансът „Видение“ на 16 и 18 юли в Националния студентски дом

БНР Новини
Борис Далчев и Михаела Добрева в подвижното студио на „Аларма“ под открито небе
Снимка: архив на „Аларма“

Видениее съвместно начинание на екипа на СъпроматМихаела Добрева и Борис Далчев (среда и мултимедия) и Цвета Дойчева, която освен хореограф, тук е и участник в самия пърформанс заедно с Биляна Георгиева, Иван Николов и Стилиян Желязков. Останалите замесени са Яна Лозева (фотограф), Хасан Халилов (автор на плаката) и не на последно място – Ангел Симитчиев, на чийто последен музикален албум под името Mytrip направихме световна радиопремиера в „Аларма“ в началото на месеца.

Премиерата на „Видение“ беше на 5 март (в седмицата преди светът да тръгне в тази донякъде неочаквана посока), но – парадоксално или закономерно – форматът на пърформанса е изключително актуален спрямо настоящата препоръчително камерна ситуация, която трябва да се съблюдава по време на културни и други събития. Философски „Видение“ се занимава с това, което ни дават и отнемат огледалните образи – е съвременната епоха, с една идея по-дигитална от времената на ужасения от огледалата Борхес. Авторите го формулират като „опит за полифония от движение, обект, субект, дигитална медия и музика. Публиката е поканена да стане част от кинетиката на картината, сътворена в пространството, да усети и да подреди в собствен ред разпръснатите ѝ части. Възприятията за реалността са пречупени, както и усещането за “себе си” във физическите измерения и спрямо другите“.

„Видение“ може да се преживее по три пъти дневно днес (16 юли) и в събота (18 юли), съответно от 18:00, 19:30 и 21:00 ч. в Националния студентски дом. А тук ви предлагаме и разговора с Михаела Добрева и Борис Далчев, който записахме в подвижното радиостудио на „Аларма“.






Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени