Eмисия новини
от 20.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Covid-19 прекроява работни пространства, връщат малките формати

Работата у дома преуморява, движим се малко и не общуваме достатъчно

Снимка: БГНЕС

Отворените офиси ще стават по-слабо населени, ще се създават много повече пространства за работа на по-малки екипи. Това прогнозира пред "Хоризонт" арх. Виктория Илиева, която коментира темата как ще се промени работната среда заради коронавируса.

Пространството в офисите в момента се разрежда, разстоянието между хората се е увеличило, за разлика отпреди, когато хората са били наредени един до друг и дори са били стресирани от това близко присъствие и липса на лично пространство. Общите срещи пък се провеждат в по-големи зали, споделя своите наблюдения специалистът.

Вече има изследвания, че хората, прекарващи вече няколко месеца в работен режим у дома, са страшно преуморени, изтъква още арх. Илиева. „Защото не се движат, не общуват нормално с други хора и страдат от т.нар. бърнаут и депресия. Би трябвало да се намери нов начин на работа, да създават по-големи пространства за хората да работят в тях и това да бъде смесено по-често с по-затворени офиси, където хората да работят по двама или по един, и други креативни пространства.“

„Covid-19 изненада много работещата среда, насилствено затвори хиляди офиси, отпрати милиони работещи и работодатели да се адаптират към дистанционна работа. Има очаквания този тренд да се задълбочи, както има и усещания, че този тренд е преувеличен“, коментира архитект Илиева в предаването „Преди всички“.

Арх. Виктория Илиева има опит в работата с офис пространства, фирмата й работи с големи международни компании. През последните няколко месеца наблюдава какво се случва, защото преработват в крачка вече съществуващи проекти. 

„Видяхме как се развива психологията на хората, които работят в тези офиси – по времето, когато трябваше да променим дори дизайна на офисите им и други офиси, които преработваме в момента, за да посрещнат хората обратно. Нашето усещане е, че има компании, които правят всичко възможно да превърнат работата от кухнята в дома в норма“, подчерта Виктория Илиева.

„Хората в началото бяха стресирани да се приберат вкъщи, беше насилствено, след това започна да им харесва. Някои подходиха номадски, тръгнаха да търсят селски къщи и отидоха да живеят там. Истината е, че лека-полека, под въздействието на техните мениджъри и може би на отделите по човешки ресурси, те започват да изпитват необходимост да се връщат в офисите, защото креативните срещи не могат да се заменят с нещо друго. Хората би трябвало да се срещат и да общуват, да вземат решения, имат нужда от взаимодействие с други хора, което няма как да се случи само и единствено през всичките тези технологии, които се развиват бясно в момента.“

Не бива да се подценява това, че ако работиш само във виртуално телекомуникационно пространство, управлявано от изкуствен интелект, работата може да бъде застрашена, отбеляза арх. Илиева.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от