Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Поръчано от ЕЦБ проучване прогнозира по-мека рецесия в еврозоната и по-силно възстановяване

Икономиката на еврозоната може да свие малко по-сдържано през тази година и да отбележи по-силен отскок през следващата година спрямо прогнозите на ЕЦБ, показва резултатите от публикувано в понеделник на сайта на Европейската централна банка последно тримесечно проучване сред водещи външни експерти (SPF - Survey of Professional Forecasters).

Според последното тримесечно проучване сред 59 професионални анализатори, проведено между 30-ти юни и 6-и юли, което се поръчва от ЕЦБ, но без да представлява мнението на екипа икономисти на централната банка, БВП на еврозоната се очаква да се свие с 8,3% през 2020г., след което да нарасне с 5,7% през 2021 г. и с 2,4% през 2022г.

В предходното аналогично тримесечно проучване, анкетираните професионални анализатори очакваха спад на БВП с 5,5% през тази година, последван от отскок с 4,3% догодина и с 1,7% през 2022-а година.

Въпреки тази низходяща ревизия за 2020-а и за 2021-а година, прогнозите на водещите външни експерти са малко по-доби от осреднените очаквания на самата ЕЦБ за икономически спад в еврозоната с 8,7% през тази година, последван от растеж с 5,2% през следващата година.

Еврозоната изглежда претърпя най-голямата си рецесия от десетилетия насам, но последните данни сочат, че икономиката е оформила дъно в края на април и началото на май и сега започва да се възстановяване, дори ако този подем се окаже неравномерен и нестабилен.

Проучването също така е по-оптимистично по отношение на инфлацията, тъй като анкетираните външни експерти виждат ценово повишение от 0,4% през 2020 г. спрямо прогнозата на ЕЦБ за растеж с едва 0,3%, докато за 2021 година се очаква инфлация от 1% спрямо 0,8% според прогнозата на централната банка.

Дългосрочната прогноза (за периода до 2025 г.) за икономическия растеж остава непроменена в 1,4%, докато дългосрочната инфлационна прогноза беше понижение до 1,6% от 1,7% и остава под целевото ниво на ЕЦБ за инфлация от малко под 2 на сто.


Макроикономически прогнози на анкетираните от ЕЦБ професионални анализатори


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.