Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Девети ден антиправителствени демонстрации в столицата

| обновено на 17.07.20 в 20:11

В деветия ден на протестите исканията на демонстрантите остават непроменени, а именно оставка на правителството и оставка на главния прокурор

Пред президентството е разположена своеобразна трибуна, на която говорят не само организаторите, но и всички други, които искат да споделят свои размисли с останалите участници.

Някои от нещата, които се чуха от трибуната, са: “Протести като вчерашния в столицата не е имало от 30 години, няма да ви оставим, докато не си тръгнете, дадохме властта на неграмотни и примитивни хора, които се хвалят, че са глупави“. “Управляват ни хора, които държат пачки и пистолети на нощните си шкафчета, а не книги. Затова оставка – веднага!“. Освен “Оставка“ протестиращите скандират и “Мафия“ и “Мутри, вън“.

Освен пред президентството протестиращи има и пред бившия Партиен дом, където оставка на кабинета “Борисов 3“ и главния прокурор искат майки от инициативата “Системата ни убива“.

Въпреки масовостта си и шума протестът за момента протича спокойно.

Към протеста се присъедини група хора от инициативата “Правосъдие за всеки“. Движението по бул. “Цар освободител“ и бул. “Дондуков“ вече е спряно.

Засилено е и полицейското присъствие в района, особено пред Министерски съвет.


Протестът и днес е обявен за времето от 17.00 до 22.00 часа. Въпреки че началото на протеста беше обявено за 17.00 часа, още след четири следобед пред сградата на президентството започнаха да идват протестиращи. Ето какво казаха други протестиращи:

“Аз съм тук от първия ден, но какво е казал Буров: "Който се е оженил за властта, не се развежда. Това е вечно".

“Вече ми писна от наглостта на управляващите. Смятам, че е крайно време да си отвоюваме държавата от тази шайка престъпници, на която я предадохме с безразличието си най-вече. Трябва да се научат, който и да дойде на власт, че не могат да безчинстват“.

"Бесилка за башибозука", "Уважаеми господин премиер, умолявам Ви, явете се на предсрочни избори" ,"Грешка 404“, “Демокрация не е открита" – са надписи на плакатите на някои от демонстрантите, включили се в днешния протест.

Пред Съдебната палата в София се проведе протест на инициативата "Правосъдие за всеки" с настояване за оставката на главния прокурор.

А пред сградата на Националната телевизия за втора вечер има протест с искане за оставката на генералния директор Емил Кошлуков

Протести с искане на оставката на цялото правителство се провеждат в цялата страна.

Снимки - БГНЕС
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия