Eмисия новини
от 13.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

МВФ очаква спад на БВП на САЩ с 37% през второто тримесечие и с 6,6% през 2020 г.

Международният валутен фонд прогнозира в петък, че икономиката на Съединените щати се е понижила с цели 37% през второто тримесечие на 2020 г. в сравнение със същия период на миналата година и че в рамките на цялата година ще отбележи спад с 6,6% поради пандемията от коронавируса.

Според доклада на МВФ кризата се проявява най-вече чрез растящо ниво на безработица и финансовите загуби за малкия бизнес, въпреки "безпрецедентните усилия на Федералния резерв за осигуряване на парични стимули".

Въпреки че финансовата система на САЩ е "устойчива и гъвкава", възобновяването на коронавирусните инфекции може да доведе до нови икономически спирания, предупреди МВФ.

За да се избегнат бъдещи рискове, докладът на базирания във Вашингтон фонд препоръчва прилагането на "по-нататъшни политически усилия за противодействие на пандемията" и "справяне с редица дълбоко вкоренени социални и икономически предизвикателства, които продължават да затрудняват САЩ“.

МВФ също така препоръчва САЩ да "ревизира съществуващите търговски ограничения и повишени тарифи, които подкопават отвореността и стабилността на глобалната търговия".

Според фонда има редица важни рискове пред икономическите перспективи на САЩ, включително нарастването на случаите на коронавирус и значителното увеличаване на нивата на държавния и корпоративен дълг, както и опасността от продължителен период на ниска или дори отрицателна инфлация.

Фондът отбелязва за наличието на спешни предупредителни знаци, че кризата най-силно засяга бедните американци и расовите малцинства и ще доведе до системно увеличаване на бедността. Това би повишило рисковете за цялостната икономика и би могло да допринесе за социални вълнения.

Възстановяването на американската икономика ще отнеме продължителен период от време, като са необходими по-нататъшните политически усилия за увеличаване на търсенето и подкрепа за най-уязвимите в страната, заключава МВФ.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.