Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България отбеляза 183 години от рождението на Васил Левски

На Къкринското ханче започна програмата на Община Ловеч по отбелязване на 183 години от рождението на Васил Левски.
Снимка: БТА

България отбеляза 183 години от рождението на Васил Левски. 

Кулминацията на честванията беше в родния град на Апостола на свободата - Карлово, където на тържествения митинг-заря слово произнесе председателят на Народното събрание Цвета Караянчева

Президентът Румен Радев беше в град Левски - единственият град в България с името на Апостола на свободата.

Рано сутринта в Карлово беше отслужена литургия в храма „Свети Николай“. На площад „Васил Левски“ бяха издигнати знамената на България и на Карлово и отслужен молебен за благоденствието на града и жителите му.  По традиция бяха посрещнати и участниците в Националния туристически поход „По стъпките на Васил Левски“.

В продължение на няколко дни 150 души - малки деца с родителите си, ученици и техните преподаватели, студенти, представители на неправителствени организации, туристи - ветерани заедно вървяха в 7 лъча през Стара планина по стъпките на човека, дръзнал да мечтае и воюва за обединена България.

Д-р Галя Цветкова, основен организатор на похода, за мотивите, с които хората се включват в инициативата, която е с 26-годишна история:

"Патриотизъм, преклонение пред делото на Апостола, най-вече това, което е направил, което е успял да обедини толкова хора да поведе след една идея и любовта към природата".

И тази година походниците огласиха площад "Васил Левски" с възгласи. И споделиха с какво ги вдъхновява личността на Апостола.

"Левски за мен е един от най комплексните сложни хора, неразгадани досега. И това, което най-много ми харесва, е, че всяка година когато идвам тук, откривам нови неща или си доизмислям нови неща, които ми помагат след това да бъда още по-добър човек".

С богата програма 183-тата годишнина от рождението на Апостола отбелязва и Националният музей „Васил Левски“.

183-тата годишнина от рождението на Васил Левски беше отбелязана с гражданско поклонение и на Къкринското ханче, където Апостолът е заловен на 27 декември 1872 година.

Пред Паметника на Левски в двора на ханчето бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност към делото му.

"Подвизите му са пример за всеки българин". "

"Да чувстваме тая сила, дето си е дал живота. Толкова честен и откровен, бил с всичко, и с тефтерчето. Голям пример трябва да си вземат някои хора. Левски е гордост - единственият, дето е показал пътя на хората". "Той е светилището на България. Най-добрият човек, който е помислил за бъдещето на България, за хората на България.Всичко, което имаме сега, е благодарение на него".


Вечерта ще се проведе тържественият митинг - заря.

Единственият град в България с името на Апостола на свободата отбелязва своя празник. Тържествата са посветени на 183 години от рождението на Васил Левски и 75 години от обявяването на селището Левски за град.Програмата започва от 10.30 ч. с тържествено издигане знамето на Община Левски и обявяване на почетните граждани на откритата сцена в центъра на града. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна