Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция удължава работата на сондажния си кораб „Явуз” в кипърска зона

Вторият турски сондажен кораб "Явуз"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

С един месец – от днес до 18 август, Турция удължава работата на сондажния си кораб „Явуз” в кипърската изключителна икономическа зона. Президентът на Кипър Никос Анастасиадис поиска от европейските лидери разширяване на санкциите срещу Анкара заради незаконните ѝ действия.

Проучванията за газ на платформата „Явуз” продължават в район югозападно от острова, който включва части от блокове 6 и 7 от кипърската офшорна зона, според обявените от Турция координати.

Двата блока са лицензирани от правителството на Кипър за френската енергийна компания „Тотал” и италианската „Ени”, но Турция претендира, че част от тях попада в нейния континентален шелф.

„Явуз” пробива в този район вече три месеца, от 20 април. Той се подкрепя от три придружаващи го турски кораба.

„Грешно съобщение” нарече говорителят на Външното министерство на Германия, която сега председателства ЕС, обявяването от Турция на нови сондажни дейности в момент, когато ЕС очаква „положително послание от Турция за деескалация на ситуацията в Източното Средиземноморие". 

Допълнителни европейски санкции срещу физически и юридически лица, участващи в незаконните проучвания на Турция в офшорната зона на Кипър, поиска неговият президент Никос Анастасиадис на Европейския съвет в петък.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени