Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Планинските курорти очакват туристи

Снимка: Красимир Мартинов

Много българи предпочитат прохладата на планината за лятната си почивка – големите планински курорти Банско, Боровец и Пампорово. Около 40 – 50% от хотелите в Пампорово ще отворят през това лято, посочва Мариан Беляков от „Пампорово“ АД:

„От петзвездните хотели ще работи само един, от четиризвездните два и от тризвездните хотели повече. Това, което ние ще направим при обслужването на стандартните блок маси - там са поставени шлемове пред ястията, персоналът ще поднася храната“. 

Атракционите могат да се видят на сайта на курорта. Цените не са повишавани, но разходите ни са повече, казва още Беляков.

Хотелите в Боровец отвориха врати и са готови да посрещнат гости, казва Благовеста Томова от Съюза на хотелиерите в Боровец:

„Работим при спазване на всички противоепидемични мерки. Настаняването в някои хотели е през стая. Всички колеги предприеха политика на сваляне на цени. Има уикенд тематични програми“. 

Имиджът на Банско пострада, след като курортното градче бе затворено по време на извънредното положение и има необходимост името му да бъде реабилитирано като безопасно място, смята Малин Бистрин от Съюза на туристическия бизнес в Банско. 

„Може би ситуацията ще е добре за малките хотели и къщите за гости. Направихме един сертификат, където описваме хотелите, които спазват противоепидемичните мерки. Подготвили сме много инициативи за туристите – всеки петък и събота има представления на банските обичаи. Целта ни е да възвърнем изгубеното време, да кажем ,че Банско живее и бизнесът мисли и се надяваме да дойде и българският турист най-вече. Водната пързалка на открито също работи“.

Семейните ресторанти продължават работят и то най-вече с местна храна, посочва още Малин Бистрин.

Още по темата можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!