Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кинофестивалът във Венеция ще отличи Тилда Суинтън и Ан Хуей

Тилда Суинтън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британската актриса Тилда Суинтън и режисьорката от Хонконг Ан Хуей ще получат награди "Златен лъв" за цялостно творчество на кинофестивала във Венеция, съобщиха ДПА и ТАСС.

73-годишната Хуей е една от най-добрите режисьорки в Азия и едно от ключовите фигури в хонконгската "нова вълна" в киното от края на 70-те и 80-те години, обявиха организаторите на фестивала. Сред най-известните й филми са "Летен сняг", "Златни времена", "Обикновен живот".

Суинтън (59 г.) е любимка на съвременните режисьори като братя Коен, Джим Джармуш, Уес Андерсън, Лука Гуаданино. Снимала се е в много филми, но сред най-запомнящите се роли е тази в "Орландо" на Сали Потър, посочват организаторите.

Кинофестивалът във Венеция ще се проведе от 2 до 12 септември при ограничения и специални мерки за здравна сигурност заради пандемията от новия коронавирус, отбелязва БТА.

На 28 юли ще бъде обявена пълната програма на фестивала, която вероятно ще е по-съкратена от обичайното, но фестивалът все пак няма да се провежда онлайн. Вече е известно, че председател на журито ще е Кейт Бланшет.

Ан Хуей
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна