Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 1 млрд. евро повече за България в новия бюджет на ЕС

В следващите 7 години България ще разчита на 29 млрд. евро

Снимка: БТА

След продължилия близо пет дена Европейски съвет в Брюксел, лидерите на Европа постигнаха споразумение по бюджета на евросъюза за следващите 7 години и по плана за възстановяване от кризата с коронавируса.

България е една от страните, които получават повече средства, с над 1 млрд. евро, в новия бюджет на ЕС, съобщи министър-председателят Бойко Борисов в профила си във Фейсбук. За първи път за страната са предвидени 200 млн. евро допълнително, които ще бъдат насочени към най-слабо развитите ни региони. Там държавата трябва да наблегне на засилването на конкурентоспособността, растежа и създаването на работни места.

Запазва се европейското финансиране за Кохезионната и Селскостопанската политика на страната ни, като за кохезионна политика са заложени 9 млрд. евро, с 800 млн. евро повече, спрямо предходната Многогодишна финансова рамка.

По Пакета „Следващо поколение ЕС“ България ще може да разчита на грантове в общ размер на 7,7 млрд. евро, по Фонда за справедлив преход са предвидени 500 млн. евро, а за защита на външната граница на ЕС - над 200 млн. евро.

Общо средствата, предвидени за България по новата Многогодишна финансова рамка и по Пакета „Следващо поколение - ЕС“, достигат 29 млрд. евро.

По отношение на целия ЕС, общият размер на Многогодишната финансовата рамка за следващите 7 години ще бъде 1 трилион и 74 млрд. евро, а общият размер на Пакета „Следващо поколение ЕС“ ще бъде 750 млрд. евро. Подробности - от кореспонденцията на Ангелина Пискова от Брюксел - ТУК


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна