Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът разпореди студеният резерв да се осигурява само от ТЕЦ "Марица-изток 2"

| обновено на 22.07.20 в 12:07
Снимка: БГНЕС

Студен резерв ще се ползва при необходимост само от държавната ТЕЦ "Марица-изток 2". Това разпореди днес министър-председателят Бойко Борисов.

Веднага след края на днешното правителствено заседание, което се провежда чрез видеовръзка заради заразени с Covid-19 служители, министърът на енергетиката Теменужка Петкова отиде в парламента, за да разясни въпроса.

„Сваляш студения резерв оттук насетне. Студен резерв, ако ни е необходимо – само държавната ТЕЦ "Марица-изток 2", заяви премиерът Борисов, цитиран от правителствения пресцентър.

Разпореждането на премиера е свързано и с решението за законодателни промени да се отнеме възможността ТЕЦ "Варна", в която мажоритарен акционер е почетният председател на ДПС Ахмед Доган, да получава средства, за да държи мощностите си в готовност. По два договора от 2018-а и 2019 година ТЕЦ "Варна" е получила над 53 милиона лева по договори за студен резерв.

Готвената поправка в закона ще даде възможност министърът на енергетиката да определя централите, които ще осигуряват резерва в преходния период до 2021 година.

Решението за ограничаване на парите, които държавата отделя за поддържане на т.нар. "студен резерв", беше взето от коалиционните партньори на 17 юли. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна