Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конституционният съд: Няма пречка всеки прокурор да разследва Гешев

Адв. Валя Гигова: Съдебен контрол върху актовете на прокуратурата би внесъл успокоение

| обновено на 23.07.20 в 15:16
Снимка: www.prb.bg

Според Конституционния съд няма конституционна пречка всеки прокурор да разследва главния прокурор. Решението на съдиите по питане на Министерския съвет от края на миналата година и беше взето единодушно.

До питането се стигна след пореден доклад на Европейската комисия за демокрация чрез право към Съвета на Европа, известна като Венецианската комисия, в който се настояваше за конституционна реформа, за да се премахне недосегаемостта на главния прокурор.

Текстът, по който са разсъждавали конституционните съдии, е, след като "главният прокурор осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори", възможно ли е негов подчинен да го разследва независимо. "Да" е единодушният отговор на съда, защото това следва от основополагащия правен принцин, че "никой не може да бъде съдия на самия себе си". 

Според конституционалисти това, че съдът казва, че всеки редови прокурор може да разследва главния, не дава отговор на въпроса дали това практически е възможно заради йерархичната структура на държавното обвинение.

"Очевидно е, че може главният прокурор да бъде разследван, въпросът е този, който го разследва да е независим. Решението на Конституционния съд не даде отговор кой може да го разследва, а даде отговор на въпроса, че може да се разследва, нещо, което и преди знаехме... КС въобще не трябваше да допуска за разглеждане по същество този въпрос, защото няма спор по тълкуването. Главният прокурор може да бъде разследван, защото като гражданин на това общество може да бъде разследван като всеки. За него не е предвидена възможност да не може да бъде разследван". Това коментира в предаването "12+4" адвокат Валя Гигова.

По думите ѝ един съдебен контрол върху актовете на прокуратурата би допринесъл за успокоение, че прокуратурата не е безконтролна и че върху действията ѝ може да има съдебен контрол, който е достатъчна гаранция за защита на правата на гражданите.

"Решението не даде отговор на въпроса кой може да го разследва, а даде отговор на въпроса, че може да се разследва нещо, което  и преди това знаехме. Така, както е уредена структурата на прокуратурата в нашата конституция, няма прокурор, който да не е подчинен на главния прокурор. Да, никой не може да бъде съдия на себе си, ама се съгласете, че никой не може да бъде съдия  и на началника си".

 Междувременно, по предложение на "БСП за България" с голямо мнозинство Парламентът реши да изслуша главния прокурор. 

Иван Гешев беше задължен да подготви и внесе в Народното събрание доклад за дейността на прокуратурата  за периода януари - август 2020.  Против изслушването, което може да се осъществи най-рано през септември, гласува само един депутат.

По друго решение от днес с 9 на 3 гласа Конституционният съд отхвърли искането на президента Румен Радев да бъдат обявени за противоконституционни текстове от Закона за здравето, свързани с въвеждането на извънредна епидемична обстановка.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна