Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пеша или с колело в планината

Приключенията отново са на мода

Снимка: БГНЕС

Приключенските екскурзии са новото лице на българския туризъм и начин за излизане от задънената улица, в която се намира той заради пандемията от Covid-19.

Отсега е ясно, че още дълго време туристите ще предпочитат да почиват по-уединено, ще пътуват семейно или с близки приятели в името на сигурността. Но как да се превърнем в домакини на ниво, за да изберат нашия хотел, море, планина? Възможният отговор е – като станем по-изобретателни и им предложим запомнящо се преживяване.

Съобразявайки се с прогнозата за времето и със съветите на местните хора, почивката в някоя от българските планини може да остави незабравими спомени. Красивият ландшафт предлага безброй възможности за пешеходни, вело-, мото- и конни преходи, а също за скално катерене, алпинизъм, спелеология. Мрежата от национални и природни паркове заедно с околните забележителности пък позволява провеждането на фотосафарита. А защо да не се отправим на разходка по някоя от многото маркирани пътеки.


Нека не се заблуждаваме, че приключенският туризъм е достъпен за всеки. Някои от разновидностите му изискват години подготовка, специални познания, отлична физическа кондиция и безкомпромисно качество на екипировката, а това със сигурност не е евтино.

Една от масово практикуваните форми на приключенски туризъм е планинското колоездене.За него екипировката е достъпна, а страната ни е сред най-големите производители на велосипеди в Европа. Маунтинбайкът, както още го наричат, е много популярен в България не само заради богатството на ландшафтни терени в планините, но и благодарение на прекрасните условия за каране на планинско колело.


Курортите Пампорово и Боровец проявиха предвидливост, отговаряйки на променените търсения и нагласи на туристите. Велопарковете, които създадоха на територията си, вече са добре познати на туристите. И тъй като местата за отдих и спорт предлагат качествен продукт с отлични отзиви по света, множество спортни събития и състезания от години се провеждат на територията им.

Неотдавна велопаркът в Пампорово стана домакин на едно от най-дългоочакваните колоездачни събития у нас – “Пампорово Байк Фест 2020”, с участието на над 120 наши и чужди спортисти. Събитието е част от календара на Международния колоездачен съюз и носи точки за световната ранглиста, а финалите му за първи път бяха излъчвани на живо по интернет.

Друга полезна информация за любителите на колоезденето е, че от 16 юли със заработването на лифтовете беше даден официалният старт на байк-сезона във велопарк “Пампорово”, който е най-големият специализиран парк за планинско колоездене в България и региона. Трасето за спускане под връх Снежанка е с дължина близо 2 км и е едно от най-атрактивните в страната.

Повече информация за планинските ни велопаркове, може да научите тук и тук.

Снимки: БГНЕС

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна