Eмисия новини
от 03.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Психологът Андрей Ганев:

Човекът е машина за преодоляване на предизвикателства

Снимка: Pixabay

Как да бъдем щастливи – над този въпрос са разсъждавали философи и владетели, обикновени хора и гениални творци. Днес рекламните послания ни убеждават, че е достатъчно да имаме този или онзи продукт и ще сме щастливи. Пандемията пък ни показа, че тревогите и страхът може да ни споходят, независимо от това какво имаме.

Всъщност радостта и добруването са въпрос на баланс – казва психологът Андрей Ганев в Деня на радостта, който светът отбелязва от 1981 г. насам.

"Недоволството може да е част от добруването. Фактът, че има дискомфорт и усилие за преодоляването му, вече е повод за радост. Човекът не пребивава в състояние на вечна хармония. Напротив, той всекидневно преодолява купища предизвикателства, заложено е в природата му.

Вродена ли е способността да изпитваме радост, или може да се постигне със съзнателни усилия?

Много често се фокусираме върху онова, което не искаме. Понякога е добре просто да превключим и да осъзнаем какво искаме.

Щастливите хора като цяло имат динамична нагласа, запазили са ученика в себе си. Учат се от онова, което им се случва. Защото проблемите ни тласкат да се развиваме и да порастваме.

Пагубна е нагласата на жертвата – когато се възприемаме като пасивни обекти, върху които животът стоварва несправедливости.

Благодарността е мощен инструмент за постигане на положителен баланс. Понякога е достатъчно просто да спрем за миг и да си дадем сметка за всичко онова, което имаме. 

Чуйте разговора на Таня Любенова с Андрей Ганев за летливата природа на радостта.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от