Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обиколка на квартала на писателите

Пешеходна обиколка на местата, в които са живяли българските писатели, които познаваме от христоматиите и учебниците, е чудесен начин да опознам града.

Преди да станат част от литературния канон обаче, писателите са били живи хора, които са крачили по жълтите павета, разхождали са се в Градската градина и под липите.

Пешеходната обиколка на местата, по които са крачили Алеко Константинов, Пейо Яворов, Атанас Далчев, Елисавета Багряна и много други, ни позволява да видим другояче улиците, по които минаваме всекидневно.

София е древен град, за чието антично минало знаем много. Не по-малко интересна и вълнуваща обаче е историята на следосвобожденска София, която бърза да се превърне от кална паланка в модерен европейски град.

Писателите и творците правят много за обживяването на младата столица и създаването на неповторим дух, чиито следи и днес можем да проследим.

Чуйте разказа на Виктор Топалов, водач в обиколките на любимите писателски кафенета и локали и създател на страницата "Бохемска София", където споделя интереса и любовта си към духа на следосвобожденска София.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна