Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Абсолвенти играят „Солунските съзаклятници“ на открито

2
Снимка: театър „София“

Постановката е на Анастасия Събева с абсолвентите от класа на доц. Пенко Господинов в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, които сами са избрали измежду няколко пиеси да направят спектакъл точно по известната пиеса на Георги Данаилов. На сцената те се превъплъщават в образите на „гемиджиите“ – група български младежи, организирали Солунските атентати през април 1903 година.

„Студентите бяха изключително запалени в това, да интерпретират българска драматургия, и особено на национална тематика. Най-вече ги вълнуваше, че могат да изкажат своето родолюбие, желание за справедливост, за промяна, младежкия си бунт. Спектакълът е емоционален, страстен, вълнуващ. Аз посегнах смело към този текст, защото възрастта на студентите отговаря напълно на възрастта на момчетата в Солун през тези години. В крайна сметка тяхната импулсивност, страстност, желание за свобода на всяка цена, нетърпеливостта им към властта доста отговарят на нашия младежки дух и даже и в момента е доста актуално към сегашните събития в нашата държава“.


Сценографията и костюмите са на Ада Паунова, музикалните  аранжименти – на Добромир Кисьов, хореограф е Александър Манджуков.

Спектакълът гостува на 25 юли от 20.30 часа на лятната сцена пред театър „София“ и това ще е последното представление, което абсолвентите ще изиграят заедно, като клас.


Снимките са предоставени от театър „София“
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна